Nieuws

  • De data van de cursussen voor het jaar 2015 zijn vastgesteld op: 17 en 24 juni en 16 en 23 september (over siergrassen of prairietuinen). Lees hier verder>>
  • Uw eigen prairieborder compleet met planten en plan? Lees hier verder>>
  • Heeft u een groepsuitje? Met koffie of thee en iets lekkers? Zie onze arrangementen. Lees hier verder >>

Thema- en Jubileumdagen 2015

geplaatst december 2014
‘Lianne’s Siergrassen’ viert haar 15-jarig bestaan als kwekerij, siergrassentuin en prairietuin dit jaar. Lianne werkt vanaf het jaar 2000 als ontwerpster en heeft zich in de loop der jaren al meer gespecialiseerd in het maken van (mix)beplantingen in Europese prairiesfeer. Hier willen we natuurlijk extra aandacht aan besteden.

Allereerst vieren we de Lente op de

LENTEDAGEN: zaterdag 25 en zondag 26 april

We vieren de lente! Er zullen al vele vroegbloeiende grassen in bloei staan. En ook de Geum zal zeker bloeien. Maar zullen de vele Camassia’s hun prachtig mooie blauwe kleuren al laten zien? En de vele Lupine soortjes ook? We zullen zien, maar zeker is dat met de vele bollen in de prairietuin er altijd wat te beleven zal zijn nog los van de vele tinten groen wat in het voorjaar geweldig is om te zien. Er zijn natuurlijk volop grassen en prairieplanten in de verkoop.
Lianne zal rondleidingen gaan verzorgen om 14.00 uur op beide dagen over vroegbloeiende en groenblijvende grassen én over de bollen in de prairietuin. Aanmelden is niet noodzakelijk. U bent van harte welkom. Entree tijdens deze dagen is gratis voor siergrassentuin, collectie én prairietuin.
Op deze dagen zijn ook de tuinen geopend van deelnemers van Het Tuinpad Op / Im Nachsbars Garten die zich hebben opgegeven voor de Lentetuinenmarathon. Zie voor een actuele lijst: www.hettuinpadop.nl.

Vervolgens vieren we de Zomer op de

ZOMERDAGEN: zaterdag 27 en zondag 28 juni

We vieren de zomer! Heel veel bloeit er nu. U kunt de vele kleurrijke combinaties die gebruikt zijn in de prairietuin nu prachtig zien. Er zullen vele zomerbloeiende grassen in bloei staan maar juist ook de vele kleuren groen en de vormen van de verschillende grassen zijn nu goed te onderscheiden. Kom langs en laat u inspireren. De bijzondere grassen en prairieplanten zijn nu in de verkoop.
Lianne zal rondleidingen gaan verzorgen om 14.00 uur op beide dagen over zomerbloeiende grassen en bijzondere prairieplanten. Aanmelden is niet noodzakelijk. Kom gerust langs. Entree tijdens deze dagen is gratis voor siergrassentuin, collectie én prairietuin.
Op deze dagen zijn ook de tuinen geopend van deelnemers van Het Tuinpad Op / Im Nachsbars Garten die zich hebben opgegeven voor de Zomertuinenmarathon. Zie voor een actuele lijst: www.hettuinpadop.nl.

Maar we pakken pas echt uit op onze

JUBILEUMDAGEN: vrijdag 28 augustus tot en met zondag 6 september

Op deze jubileumdagen zijn we aansluitend tien dagen geopend op de mooiste tuindagen van het jaar. Telkens van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt op deze tien dagen lezingen en mini-workshops verwachten van zeer boeiende sprekers uit het vak, rondleidingen, een markt en nog veel meer.
Entree tijdens deze dagen is gratis voor de siergrassentuin, de Nederlandse Plantencollectie voor Siergrassen én de prairietuin.

Een aantal ‘highlights’ op deze JUBILEUMDAGEN:
Zaterdag 29 augustus
13.30 – 14.30:Mini-workshop Tuinfotografie door Modeste Herwig (www.modesteherwig.eu). Met haar jarenlange ervaring als achtergrond geeft Modeste alle tips & trucs voor het maken van schitterende foto’s van tuinen en bloemen. We beginnen met voorbeelden en theorie van de tuinfotografie en werken dan in de tuin aan opdrachten. Fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, een compact camera of een smart Phone is mogelijk.
Aan de workshop Tuinfotografie is een fotowedstrijd gekoppeld. Deelnemers en bezoekers kunnen hun mooiste foto van de Prairietuin of de Siergrassentuin insturen. Door Modeste Herwig en Lianne Pot worden drie winnaars gekozen die een mooie prijs opgestuurd krijgen. De winnende foto’s worden via facebook en diverse websites getoond.
15.00 – 16.00:Mini-workshop ‘Mix beplanting’ door Cassian Schmidt (in het engels). Cassian Schmidt is landschapsarchitect en sinds 2010 professor ‘Planting Design’ aan de Faculteit van de Geisenheim Universiteit in Duitsland. In 1998 werd hij directeur van Hermannshof in Weinheim, een internationaal bekende proeftuin (www.sichtungsgarten-hermannshof.de). Hier wordt op een wetenschappelijke en experimentele manier onderzoek gedaan naar meer natuurlijke beplantingssamenstellingen van vaste planten. Volgens hun vijftien jaar lange ervaring zijn er vele ontwerpmogelijkheden met vaste planten en grassen. Cassian Schmidt kan hier zeer gedreven over vertellen en uitleggen welke mogelijkheden er zijn.
Zondag 30 augustus
14.00 uur: Mini-workshop Prairiebloementuin door Lianne Pot. Naast haar passie voor siergrassen is Lianne sinds 2007 helemaal in de ban geraakt van prairietuinen. In haar eigen tuin zijn vele voorbeelden te zien van (mix)prairiebeplantingen op kleur, op hoogte, als ‘echte’ prairie of als vaste plantenweide. Ook geschikt voor kleine tuinen. In deze miniworkshop vertelt Lianne over de verschillen en zet ter plekke een aantal voorbeelden uit. Vervolgens helpt ze u op weg om voor uw eigen tuin een leuke mix van prairiebloemen en prairiegrassen te maken. Onder de deelnemers verloten we drie boekjes over echte prairieplanten.
15.00 uur: Verloting.
Zaterdag 5 september
Vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur is er een MARKT bij Lianne’s Siergrassen met een verscheidenheid aan producten. Kweker en tuinpublicist Brian Kabbes uit Suameer is aanwezig met bijzondere planten. Er is een wijnproeverij, een aantal streekproducten (met o.a. kruiden en bonbons) en voorlichting over gezond eten. Lianne zal haar meest interessante grassen en prairieplanten tentoonstellen en er zijn foto’s te zien van de tuin in onze nieuwe tuingebouw van verschillende bekende fotografen die de tuin in de loop van 15 jaar hebben gefotografeerd. Ook is er informatie aanwezig over verschillende bijen en vlinders en kunt u interessante boekjes kopen over prairiebeplanting of fotografie.
14.00 uur: Lezing door Brian Kabbes over de natuurlijke habitat van planten en wat we hiervan kunnen leren bij de toepassing in onze tuin. Met als voorbeeld: Kyrgyzstan. Het Tien Shan gebergte (de Hemelse Bergen) in Kyrgyzstan is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. In een land zo groot als de helft van Duitsland komen meer plantensoorten voor dan in heel Europa. Naast indrukwekkende landschappen en vele boeiende planten komt ook de overige natuur ruim aan bod.
Zondag 6 september
Op de laatste dag van de tien JUBILEUMDAGEN is er een mini-workshop Prairiebloementuin door Lianne. Ter plekke zal Lianne allerlei mogelijke combinaties aan u laten zien die u direkt kunt meenemen of bestellen.
14.00 uur: Mini-workshop Prairiebloementuin door siergras- en prairietuinexpert Lianne Pot. Ter plekke zal Lianne een aantal voorbeelden van (mix) prairiebeplantingen laten zien en de verschillen uitleggen. Vervolgens zal ze door middel van een opdracht u op weg helpen om voor uw eigen tuin een leuke mix van prairiebloemen en prairiegrassen te maken. Onder de deelnemers verloten we drie boekjes over echte prairieplanten.
15.00 uur: Verloting.
EINDE JUBILEUMDAGEN


Als laatste vieren we de herfst op de

HERFSTDAGEN: 3 en 4 oktober

We vieren de herfst! Wat een pracht met die grassen en ook de verschillende kleuren bruin, rood, geel en oranje in de tuin. De maand oktober is een prachtige maand en nog volop mogelijkheden om grassen en prairieplanten in de tuin te zetten.
Lianne zal rondleidingen verzorgen om 14.00 uur op beide dagen over de vele verschillende siergrassen in onze Nederlandse Plantencollectie van Siergrassen. Aanmelden is niet noodzakelijk. Kom gerust langs. Entree tijdens deze dagen is gratis voor siergrassentuin, collectie én prairietuin.
Op deze dagen zijn ook de tuinen geopend van deelnemers van Het Tuinpad Op / Im Nachsbars Garten die zich hebben opgegeven voor de Herfsttuinenmarathon. Zie voor een actuele lijst: www.hettuinpadop.nl.

Mijn eerste boek is uit

Geplaatst: oktober 2015
Uitgegeven door de duitse uitgever DVA in hun succesvolle serie: ‘Das Gartenporträt‘. Titel: ‘Im Farbenmeer eines Präriegartens’, eindrucksvoll, sinnlich, inspirierend. Lianne Pot mit Fotografien von Ulrike Romeis und Josef Bieker.

Sehnsucht nach Weite

Geplaatst: oktober 2015
In dit duits stuk in het blad 'Living at Home' van september 2015 wordt mijn boek: 'Im Farbenmeer eines Präriegartens' gepresenteerd aan de lezers. Lees hier verder >

Feuer und Flamme für die Prärie

Geplaatst: oktober 2015
Een reportage over mijn tuin in het duitse tuinblad 'Mein Schöner Garten' met als pakkende titel: 'Feuer und Flamme für die Prairie. Lees hier verder >

Prairietuin op het Groninger land.

Geplaatst: november 2014
‘Sprookjesachtige beplanting in De Wilp’. Een artikel in Noorderland, hét lifestylemagazine over Noord-Nederland. Tekst en fotografie: Gert Tabak. Dit keer een andere invalshoek. Over mijn (Groningse) achtergrond en terugkeer naar het platteland, mijn verdieping in grassen en de prairietuin in De Wilp met als slotzin: ‘Ik vind het heerlijk om me te focussen op al dit moois en er helemaal voor te gaan’. En zo voelt het. De hier toegevoegde (wat mistige) foto’s van Gert Tabak zijn ’s ochtends om half zeven gemaakt… Lees hier verder >

TuinTuin
Passion trifft auf Berufung.

Geplaatst: oktober 2014
Een duits artikel van Kathrin Hofmeister in ‘dat Internationale Garten – Magazine Garten Träume’ 3/2014, seite 24/25. Lees hier verder >

Van gladde spriet tot ragfijne pluim.Tuin

Geplaatst: oktober 2014
Een speels, vrolijk en overzichtelijk artikel van Esther van Middendorp in het magazine voor buitenwonen en buitenleven: Landleven (www.landleven.nl). Met daarin 10 redenen om voor siergrassen te kiezen, aanraders voor de herfsttuin en informatie over onze prairietuin. De foto’s zijn gemaakt door Sietske de Vries. Lees hier verder >

De dynamiek van de prairietuinTuin

Geplaatst: september 2014
Een aantal fabels over prairietuinen worden door dit stuk uit de wereld geholpen en blij verrast met de titel ‘Leading Lady’ op het gebied van prairietuinen. Geschreven door Wiert Nieuman in het schitterende tuintijdschrift DE TUIN in vier seizoenen (www.tijdschriftdetuin.nl), nummer 8, herfst 2014. Lees hier verder >


Gardening in the Netherlands

Geplaatst: januari 2014
Engels artikel in ‘the 2014 Prairie Garden’, Western Canada’s Only Gardening Annual (www.prairiegarden.ca). De mensen achter de Prairie Garden uit Canada nodigden me uit een stuk te schrijven over mezelf als professional en over mijn prairietuin in Nederland. Ik voelde me zeer vereerd. Zie hier het resultaat >>

Nieuwe Plannnen

Geplaatst: januari 2014
Een artikel over ‘Nieuwe Plannen’ in het tuinblad Home and Garden (www.homeandgarden.nl) met foto’s van onze prairieborders. Lees hier het artikel>>

Lianne als Groenreporter

Geplaatst: januari 2014
Lianne als groenreporter en ‘covergirl’ in het tuinblad Tuinieren (Tuinieren.nl). Over haar passie voor siergrassen en prairie (tuinen), een boektip, een practische tip en indianenverhalen. Lees hier verder>>

Von den Gräsern zur Prärie

Geplaatst: januari 2013
In het Zwitserse vaktuinblad 'dergartenbau' heeft Cordula Hamann weer een stuk geschreven over onze prairietuin. Titel: "Von den Gräsern zur Prärie. Ein imposantes flirrendes Farben- und Gräsermeer'.
Lees hier verder >>

De prairietuin: le jardin de prairie

Geplaatst: november 2012
In het Belgische tuinblad 'De Tuinen van Eden'/"Les Jardins d'Eden' wat in het Nederlands én in het Frans uitkomt heeft Julia Voskuil een groot artikel geschreven over onze siergrassentuin, kwekerij en prairietuin. Ook ons concept 'Amerikaanse prairie' wordt uitgelicht.
Beide reportages zijn hier te lezen >>

Grassen op de Groningse prairie

Geplaatst: november 2012
Op 8 november kwam het prachtige themanummer over Grassen uit van het vakblad van de groenvoorziening Tuin & Landschap. Hier heb ik graag aan meegewerkt. Het artikel 'Grassen op de Groningse prairie' van Peter Bennink over onze prairietuin gaat dieper in op de hoofdrol die grassen spelen
Lees hier verder >>

Prairie in de tuin

Geplaatst: oktober 2012
Drie jaar geleden bij de start van de prairietuin had Ronald Hooijenga al een geweldig stuk geschreven in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant (Wonen & Co). Nu dit jaar weer! Beide artikelen, 'Prairie in de tuin" (2009) en 'Prairie vecht het zelf wel uit' (2012) zijn te lezen onder Publicaties.
Lees hier verder >>

Het prairiegevoel in Nederland

Geplaatst: juli 2012
Dit was de titel van een groot artikel in het weekblad 'Margriet' op 29 juni. Een mooi artikel over de voordelen van een prairietuin, hoe de prairietuin in De Wilp is ontstaan en waar je met je grond rekening mee moet houden. Alle foto's zijn in onze prairietuin in De Wilp gemaakt. Ik hoop dat hiermee bij een grote groep mensen het woord Prairietuin bekend wordt en geassocieerd wordt met kleurrijk, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en mooi! Trekpleister voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten!
Lees hier verder >>

Groninger Prärie

Geplaatst: april 2012
Als echte Groningse had ik dit niet durven dromen….met zo’n titel nog eens in een Duits vakblad… In het aprilnummer van ‘Garten Praxis’ noemt de Duitse tuinontwerpster Cordula Hamann onze Groningse prairie: ‘eines der spannendsten und zugleich großten Projekte, das sich der gärtnerischen interpration der Prärie widmet’.
Lees hier verder >>


verkoop-3.jpgOver Prairieplanten uit de Prairie

Geplaatst: januari 2011
Vanaf maart 2011 zal er maandelijks een reportage van Modeste Herwig te zien en te lezen zijn in het tijdschrift ‘Bloemen en Planten’ over prairieplanten en prairiegrassen . Hier heb ik graag aan meegewerkt.
Lees hier verder >>
Vele van de foto’s zijn ook in de Prairietuin genomen. We proberen zoveel mogelijk soorten dit jaar ook in de verkoop mee te nemen.

Geplaatst: januari 2012
Samenwerking met Modeste Herwig.
Graag blijven Modeste Herwig en ik schrijven over Prairietuinen. Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Modeste Herwig (info@modesteherwig.eu / www.modesteherwig.eu ) of Lianne Pot (info@siergras.nl ). 

 


KijktuinSiergrassentuin met kwekerij én prairietuin vanaf 21 maart open

Geplaatst: januari 2011
De siergrassentuin met plantenverkoop én prairietuin zijn vanaf 21 maart tot 1 november op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. De toegang tot de siergrassentuin met collectie en verkoop is gratis. Er zijn nieuwe soorten uitgezet. Nieuw is onze Prairietuin. Entree prairietuin vanaf mei tot november: € 3,50 per persoon. Honden zijn helaas niet toegestaan.
Groepsarrangementen zijn mogelijk op afspraak (lees hier verder>>)
Prairietuin dichter bij bloemenweide dan traditionele border

Geplaatst: november 2010
In het vakblad voor de groenvoorziening (http://www.tuinenlandschap.nl/) van 19 augustus 2010 (nummer 17) is een artikel te lezen van Modeste Herwig over onze Prairietuin. Hierin staat goed verwoord wat mijn visie over een prairietuin is en welke mogelijkheden voor prairiebeplantingen er te zien zijn in De Wilp. De prairie als inspiratie! Lees hier verder >>


Hallo Modeste, dag Lianne

Geplaatst: november 2010
In het oktobernummer van Tuin & Co is een artikel te lezen over de aanleg van de Prairietuin in De Wilp en correspondentie hierover tussen Modeste Herwig en Lianne Pot. Mooi overzicht van achtergrond en ontwerp met beplantingsplannen van kwekerij, kijktuin en prairietuin! Lees hier verder >>


Grassentuin: weinig werk, veel genieten!

Geplaatst: augustus 2010
In het septembernummer van Groei & Bloei is een artikel geschreven door Modeste Herwig over de tuin van de familie De Smeth (Grassentuin: weinig werk, veel genieten!). Hiervoor heb ik met veel plezier het beplantingsplan mogen ontwerpen. Klik hier om het volledige artikel te lezen.


De Prairietuin in een duits tuinblad!

Geplaatst januari 2010
Lees meer over 'Lockruf der Prärie' in Mein Schöner Garten, een duits blad van februari 2010.
De foto's zijn door Modeste Herwig gemaakt in onze prairietuin.


Over prairietuinen. Een artikel geschreven door Modeste Herwig en Lianne Pot


Geplaatst: januari 2008
In een ‘special’ over wereldtuinen van Groei & Bloei eind januari 2008 is een artikel te lezen van Modeste Herwig en Lianne Pot over Prairietuinen. Lees hier verder.

Link naar site van Modeste Herwig (www.modesteherwig.eu)


Kijktuin op TV en toekenning Collectiehouderschap in 2006!!


Geplaatst: januari 2007 In 2006 heeft de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen Lianne benoemd tot Nederlandse plantencollectiehoudster van siergrassen. Zie verder onder Siergrassentuin.

Toekenning CellectiehouderschapOok is in 2006 de siergrassentuin op TV geweest bij het programma ‘Eigen Huis en Tuin’, RTL 4. Eerst in een item over siergrassen en later als reportage over de kijktuin al wandelend met Lodewijk door de tuin. Een herhaling van deze reportage was te zien op 29 december 2007 en op 6 oktober 2008.


Foto's van Rick Darke


geplaatst: januari 2003
De foto's in onze database zijn met toestemming van Rick Darke geplaatst. We hebben een exclusieve samenwerking met Rick Darke, schrijver van: 'Encyclopedia of grasses for livable landscapes'. U kunt het boek bestellen bij www.timberpress.com. De website van Rick Darke vindt u op www.rickdarke.com.

Een aantal interessante boeken:


Prärie-Gärten. Auteur: Ute Bauer.
Prachtig Gras. Auteurs: Michael King en Piet Oudolf.
Planten voor morgen. Auteurs: Piet Oudolf en Noel Kingsbury. Tuinplantenencyclopedie op kleur. Auteur: Modeste Herwig.